3 legume pe care trebuie să le cultivi în propria grădină

Cui nu-i place să mănânce legume bio? Pur și simplu nu au același gust dacă le cumperi de la magazin, nu-i așa? O alternativă ar fi piața. Dar de ce să nu te folosești de propria grădină!? Dacă ai la dispoziție suficient spațiu și ești pasionat de grădinărit, ai putea în scurt timp să mănânci roadele propriei munci. Citește articolul de mai jos și află care sunt legumele pe care trebuie pur și simplu să le cultivi în propria grădina! Înainte să te apuci de plantat, vei vrea totuși să cureți puțin grădina. Îți recomandăm să arunci o privire pe oferta de motocositori

Morcovul

Una dintre legumele pe care trebuie neapărat să le cultivi în propria grădină este morcovul. Legumă rădăcinoasă, ea poate fi consumată atât în stare crudă, cât și preparată în diferite moduri. În momentul în care ai decis să cultivi morcovi, ai face bine să iei în calcul următoarele aspecte.

Solul potrivit pentru cultivarea morcovilor este aluvial, nisipos sau luto-nispios, cu o fertilitate moderată, reavăn, bine drenat și afânat și recomandabil cu un pH cuprins între 5,8 și 7.  Pentru a crește, morcovii necesită o temperatură situată între 15 și  24 de grade Celsius. Germinația se produce de la temperaturi mai mari de 5 grade Celsius dar, în cazul unei germinații de doar 6-7 zile, este necesară o temperatură de 20 până la 25 de grade. 

Morcovul are nevoie de foartă multă lumină pentru a se dezvolta și se recomandă irigarea prin aspersie în perioadele de creștere. Și anume în perioada de germinare, după răsărire și în timpul dezvoltării rădăcinii.

Ceapă verde

Această legumă este extrem de versatilă, deoarece poate fi obținută prin mai multe modalități. Vorbim, așadar, despre arpagic, semănat direct sau răsad. Te poți asigura că plantele au un ritm mai rapide de creștere în primele faze de vegetație dacă plantezi direct arpagicul. 

În ce privește solul, acesta trebuie să prezinte o textură nisipo-lutoasă, să aibă un pH cuprins între 6,5 și 7,8, să fie fertil și să prezinte o structură permeabilă cu o capacitate optimă de reținere a apei. În funcție de stadiul în care se află, ceapa va avea nevoie de diferite temperaturi, după cum urmează: semințele vor începe să germineze la o temperatură cuprinsă între 2 și 4 grade Celsius, având o temperatură optimă de germinare situată între 18 și 20 de grade Celsius. Între 18 și 24 de grade vor apărea și crește frunzele și între 25 și 30 se vor maturiza bulbii.

Este ideal să plantezi ceapa verde destul de devreme, deoarece nu are nevoie de multă lumină atunci când începe perioada de vegetație, dar în timpul creșterii bulbilor va avea nevoie de lumină din plin. 

În ce privește umiditatea, ceapa verde are nevoie de o una cuprinsă între 80 și 90 % la o adâncime de 30-40 centimetri în perioada de înrădăcinare și de vegetație. Recomandăm o umiditate cuprinsă între 70 și 80 % în timpul formării bulbului și de 60-70 % în timpul maturizării acestuia. 

Spanacul 

Nu în ultimul rând, vom discuta despre spanac, de asemenea o legumă care se poate consuma atât crudă cât și gătită. Avantajul spanacului este că are o perioadă scurtă de vegetație și prezintă o rezistență crescută la temperaturi scăzute. 

Solul trebuie să fie bogat în humus, cu un conținut ridicat de fosfor, azot și potasiu și cu un pH între 6,5 și 7,5. Semințele vor germina de la 2-3 grade în sus, iar temperatura de creștere se situează între 15 și 17 grade Celsius.

Ai grijă cu lumina, deoarece aceasta poate afecta formarea frunzelor! Recomandăm plantarea primăvara și toamna când ziua este mai scurtă. În ce privește nivelul de umiditate, aceasta trebuie să fie de 75% la o adâncime cuprinsă între 20 și 25 de centimetri.

Spor la cules! 

 

loading...
loading...