Apartamentele mici, în care locuiesc cei mai mulți dintre noi, sunt o adevărată provocare atunci când trebuie realizată amenajarea locuinței. Totuși, nu este o misiune imposibilă, dacă știi câteva trucuri pe care să le aplici, astfel încât spațiul să pară mai generos decât este în realitate.
Îți prezentăm în acest articol câteva idei simple și de efect, din care te poți inspira dacă și tu trebuie să amenajezi un apartament mic.
1. Alege draperii care permit pătrunderea luminii
Lumina, în special cea naturală, este foarte importantă într-o cameră mică, pentru că va crea impresia unui spațiu mai extins. Prin urmare, trebuie să alegi cu atenție corpurile de iluminat, care să fie cât mai puternice și bine amplasate, astfel încât nici un colț al încăperii să nu rămână în întuneric.
Tot pentru a obține o locuință luminoasă, îți recomandăm să eviți draperiile închise la culoare și să alegi perdele și draperii în nuanțe cât mai deschise și din materiale subțiri, transparente, care arată foarte bine și permit luminii să pătrundă în cameră. Este ușor să găsești un model potrivit într-un magazin online de textile, pentru că oferta de produse este foarte variată și pentru orice buget. Alege perdelele și draperiile care îți plac mai mult și nu ezita să-ți pui în valoare creativitatea, pentru că fiecare detaliu contează!
2. Folosește culori deschise
Mobila și finisajele trebuie să fie în culori cât mai deschise, pastelate, care conferă încăperilor mai multă luminozitate și creează iluzia de spațiu mai mare. Asta nu înseamnă că totul trebuie să fie numai alb și crem în micul tău apartament! Poți alege, spre exemplu, gresie și faianță în nuanțe de gri deschis sau bej, iar ușile și parchetul pot să fie maro deschis. Pereții pot fi vopsiți în alb sau în alte culori calde, plăcute (verde deschis, galben, roz pal, crem, bej, albastru deschis etc.)
Petele de culoare esențiale într-o locuință pot veni din covoare, perne decorative, cuverturi sau alte accesorii de dimensiuni mici. Nu uita că obiectele mari ar trebui să fie în nuanțe cât mai deschise (preferabil alb sau crem), inclusiv aragazul și frigiderul.
3. Depozitează obiectele pe verticală
Cea mai practică metodă pentru depozitare într-un apartament mic este pe verticală. În acest fel, podeaua va rămâne liberă, iar asta va lăsa impresia de spațiu mai generos. În plus, nu te vei împiedica de diferite obiecte atunci când mergi prin casă.
Prin urmare, montează cât mai multe polițe, rafturi și dulapuri pe pereți, indiferent dacă vrei să depozitezi haine, cărți sau vasele pentru gătit. Cu puțină imaginație, nici nu vei mai avea nevoie de tablouri sau alte obiecte decorative pe pereți, pentru că aceștia vor fi acoperiți cu soluții ingenioase de depozitare, care vor avea atât un rol funcțional, cât și unul estetic.
Depozitarea pe verticală poate fi folosită cu succes în orice încăpere: în baie, living, dormitor, pe coridor sau în bucătărie. De asemenea, poți valorifica pentru depozitare inclusiv nișele existente în perete sau grinzile, în care poți să amenajezi diferite dulăpioare sau etajere, astfel încât să profiți la maximum de fiecare bucățică de spațiu disponibil.
Nu uita că pentru un apartament mic soluția cea mai bună o reprezintă realizarea mobilei pe comandă, astfel încât fiecare obiect de mobilier să se potrivească perfect în spațiul pentru care a fost creat. Prin urmare, nu ezita să apelezi la specialiști și să te inspiri și din ideile prezentate în acest articol!