Departe de a fi vreun secret, orice mediu umed este propice dezvoltării bacteriilor. Chiar dacă butoaiele de apă sunt curate, există alte elemente ale dozatorului care trebuie curățate periodic. Dacă dozatorul nu este cu bidoane de apă, atunci există depuneri ce necesită a fi îndepărtate din când în când. Poți folosi o serie de soluții profesionale sau poți alege substanțe clasice precum oțetul sau clorul, dar important este să urmărești pașii esențiali pentru a te asigura că nu rămân urme sau miros după repunerea în funcție.
Pe măsură ce rețele de furnizare a apei potabile din mediul urban îmbătrânesc și tot mai mulți oameni conștientizează importanța aportului de apă potabilă pe zi al fiecărui om, dozatoarele de apă ies mai mult din spațiul de birouri și intră în mediul privat.
Dacă la birou dozatoarele cu butoaie de apă încă sunt cel mai des întâlnite, în locuințe oamenii preferă soluții ergonomice, dar și mai puțin poluante. Așa se face că foarte mulți aleg dispensarele care practic trec apa de la robinet printr-o serie de filtre.
1. Curățarea sedimentelor
Orice dozator de apă va acumula depuneri, calcar, nisip și alte impurități. Cantitatea acumulărilor depinde foarte mult de duritatea apei, dar și de țevile din clădirea respectivă.
2. Curățarea filtrelor
Fiecare producător va recomanda o frecvență de schimbare a filtrelor pe care este bine să o respecți. De regulă variază de la 3 luni la 6 sau chiar și un an. Filtrele pentru sedimente, ultra filtrare, pre carbon și post carbon sunt doar câteva exemple.
3. Curățarea bazinului de apă rece
Bazinul de apă se curăță cu o substanță specială care acționează tocmai pentru a elimina depunerile din interior acumulate în mai ales prin apa caldă – calcar. Durata de acțiune este de cel puțin 6 ore, dar este important să nu grăbești procesul.
4. Substanțe în casă
Deși substanța de curățare este o formulă folosită în industria alimentară și nu reprezintă niciun pericol pentru om, poți alege și variante făcute în casă. Ai putea folosi clorul diluat sau oțetul tăiat cu suc de lămâie pentru a diminua din miros.
5. Clătirea
Indiferent de alegerea ta, următorul pas important este clătirea. Practic va trebui să lași o cantitate considerabilă de apă să treacă prin toate serpentinele dozatorului așa încât să te asiguri că nu a rămas nicio urmă.
6. Igienizarea
Eliminarea depunerilor nu-ți asigură și îndepărtarea materiei anorganice, a virușilor și a bacteriilor care pot rămâne chiar și după procesul de clătire. De aceea, trebuie să treci și la etapa de igienizare. Vei folosi o substanță specială.
7. Fără clătire
Dacă prima dată a fost nevoie de un ciclu de clătire, de data asta substanțele folosite sunt aceleași cu cele din industria alimentară. Această soluție este utilizată și în fabricile de lapte pentru igienizarea bazinelor în care se procesează laptele, ori pentru instalațiile de vin. Altfel spus, nu mai ai nevoie de o a doua clătire.
8. Ozonul
O metodă frecvent întâlnită este conectarea dozatorului de apă la un aparat cu ozon. Practic, timp de 30 de minute va circula ozon prin tot sistemul care distribuie apă, o măsură folosită fiindcă acest gaz este cel mai puternic antioxidant și dezinfectant disponibil pentru tratamentul soluțiilor apoase.
9. Ștergerea robinetelor
Așa cum există o serie de depuneri lăsate în urmă de apă, există și urme de praf și alte impurități care trebuie îndepărtate periodic și care se acumulează pe robinete și pe cuva de dedesubt.
10. Curățarea pe exterior
Locul în care este poziționat dozatorul de apă trebuie să primească o atenție sporită, cu atât mai mult dacă se află într-o bucătărie. Acumulările de grăsimi, resturi de mâncare și alte depuneri ar trebui îndepărtate periodic pentru a ține orice fel de factor nedorit la distanță de sursa principală de apă din casă.